Wat is mensenhandel?

Wat is mensenhandel?

Jaarlijks zijn ongeveer 6250 mensen in Nederland slachtoffer van mensenhandel. Dat schat de Nationaal Rapporteur Mensenhandel. Maar wat is mensenhandel nou precies? Wat valt daar allemaal onder? We maken het duidelijk aan de hand van een bijzondere rechtszaak.

In Nederland hanteren we de volgende definitie voor mensenhandel: het werven, vervoeren, overbrengen, opnemen of huisvesten van een persoon, tegen hun wil met als doel die persoon uit te buiten. Dat is een hele mond vol. Het betekent dat mensen worden uitgebuit. Ze worden gedwongen om dingen te doen die ze helemaal niet willen doen. En anderen profiteren daarvan.

1 dader, 2 slachtoffers

Onlangs speelde er een bijzondere mensenhandel zaak bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. In deze zaak waren twee slachtoffers. Zoals we vaak zien, ging het om kwetsbare mensen die gemanipuleerd werden door de dader. In eerste instantie hielp de dader zijn slachtoffers.

Het eerste slachtoffer was een jonge vrouw die zwanger was en geen opvangplek had. De dader verzorgde dat voor haar, maar na enige tijd werd zij door hem gedwongen om te gaan werken in de prostitutie. Al het geld wat zij daarmee verdiende moest zij aan hem afstaan. Het hof oordeelde dat uitbuiting te bewijzen was.

Het tweede slachtoffer was een vriendelijke, zachtaardige man met een verstandelijke beperking. Hij werd door de dader geholpen met zijn financiën. Als tegenprestatie moest hij wat klussen doen. Dat liep uiteindelijk uit tot een volledige werkweek en meer. De dader plaatste hem bij tuinklussen en schilderklussen en stak het verdiende geld of verkregen goederen in zijn eigen zak. Het slachtoffer ontving niets. Het hof oordeelde dat ook deze uitbuiting te bewijzen was. Het tragische aan deze zaak was dat deze situatie tientallen jaren heeft geduurd. Onbegrijpelijk voor buitenstaanders.

Het hof kende beide slachtoffers een schadevergoeding toe van rond de € 80.000.

Heb jij te maken met mensenhandel? Ben je uitgebuit? Wil je weten of je ook kans maakt op schadevergoeding? Neem dan vrijblijvend contact op. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *