Schadevergoeding en/of smartengeld eisen

Of het nu lichamelijk of geestelijk is: als je schade hebt geleden door een misdrijf, kun je een schadevergoeding of smartengeld eisen als er een strafzaak tegen de verdachte wordt gestart. In juridische termen: je voegt je als benadeelde partij in de strafprocedure.

Er zijn meerdere soorten schadevergoedingen mogelijk:

• Vergoeding directe kosten die door het misdrijf zijn veroorzaakt (dat noemen juristen de materiële kosten)

• Compensatie voor pijn, angst, verdriet en andere psychische schade (dat noemen juristen smartengeld)

• Compensatie voor het feit dat het leven van familieleden – partners, kinderen, ouders – van slachtoffers volledig op de kop staat (dat noemen juristen affectieschade).

• Compensatie voor psychische schade die je hebt opgelden omdat je getuige bent geweest van een misdrijf (dat noemen juristen shockschade).
Waarschijnlijk ben je helemaal niet thuis in de juridische wereld. En dan ineens zit je er middenin. Omdat je slachtoffer bent van een misdrijf. Dat kan overweldigend zijn. Hoe zorg je ervoor dat je niet verdwaalt in de juridische jungle?


Vordering benadeelde partij

Schadevergoeding en/of smartengeld eisen doe je met wat juridisch een ‘vordering benadeelde partij’ heet. Als jouw vordering duidelijk is en goed onderbouwd, dan is de kans groot dat je de vergoeding – of een deel daarvan – krijgt toegewezen. Als slachtofferadvocaat kan ik jouw schade – goed onderbouwd – omschrijven en dit bij de rechter toelichten..

Meer weten?

Neem contact op