Geweld in de privésfeer

Geweld in de privésfeer

In elkaar geslagen zijn door je man. Van de trap geduwd door je vriendin. Aangerand worden door je ex-vriend. Vermoed wordt dat ruim 60 procent van huiselijk geweld gaat om geweld tussen (ex)partners. Het kan zo uit de hand lopen dat er levensgevaarlijke situaties ontstaan. Zoals onlangs bleek uit een zaak die in Groningen voor de rechter kwam.

Geweld in de privésfeer is de omvangrijkste geweldsvormin onze samenleving. Partnergeweld is de meest veelvoorkomende vorm.  Vaak wordt gedacht dat alleen vrouwenslachtoffer zijn, maar dat is zeker niet het geval. Ook mannen kunnenslachtoffer zijn van huiselijk geweld. Het kan gaan om zowel fysiek alsseksueel geweld. Exacte cijfers ontbreken omdat partners vaak geen aangiftedoen. Uit schaamte, uit liefde, uit angst.


Rechtszaak
Een jonge vrouw in Groningen deed uiteindelijk wel aangifte. Het slachtoffer woonde samen met haar getraumatiseerde partner die de oorlog in Irak had meegemaakt. Dit leidde regelmatig tot geweldsuitbarstingen. Familie en vrienden merkten blauwe plekken en andere verwondingen bij de vrouw op. Elke keer verzon zij echter een smoes om de waarheid te verhullen.

Tot het moment dat zij met haar haren de trap af werd geduwd en bijna het leven liet. Een student uit haar flat was getuige van het voorval. De vrouw sprokkelde haar moed bij elkaar en heeft met ondersteuning van haar familie aangifte gedaan. De rechter zei tijdens de zitting dat zij zelden iemand gezien had die zoveel grote blauwe plekken op haar gehele lichaam had.

Advocaat las slachtofferverklaring voor
Het slachtoffer durfde niet bij de zitting te zijn, de advocaat las namens haar de slachtofferverklaring voor. Haar moeder was er wel. De dader werd veroordeeld tot het verplicht ondergaan van een behandeling en het slachtoffer kreeg een schadevergoeding van € 2000,– toegekend.

Ben jij ook slachtoffer van partnergeweld? Of vermoed je dat het bij iemand in je omgeving speelt? Neem dan vrijblijvend contact  op. Als slachtofferadvocaat kan ik je adviseren over wat je het beste kunt doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *