Zo claim je affectieschade

Zo claim je affectieschade

Je kind wordt aangereden door een bestuurder onder invloed van alcohol en raakt daardoor ernstig gehandicapt. Of je vrouw wordt neergeschoten tijdens een beroving en overlijdt en jij blijft achter met twee kleine kinderen. Het zijn de ergst denkbare situaties. Situaties waarin jij als naaste of nabestaande ernstig onder lijdt. In zulke gevallen kun je affectieschade claimen. Ik leg je graag uit welke schade vergoed wordt en wat affectieschade precies inhoudt.

Vergoeding van affectieschade is nieuw. Deze wet geldt vanaf 1 januari 2019. Vanaf dat moment is de dader – degene die aansprakelijk is – verplicht om ook de affectieschade van nabestaanden en naasten van het slachtoffer te vergoeden. Dit komt bovenop andere schadeposten. Het is dus extra schadevergoeding. Het komt niet in de plaats van andere claims. Let op: de wet werkt niet met terugwerkende kracht. Dus affectieschade kan je alleen vorderen bij gebeurtenissen die na 1 januari 2019 plaatsvinden.

 

Waarom is affectieschade ingevoerd?

De wetgever vond de nieuwe wet noodzakelijk om de naasten en nabestaanden van slachtoffers tegemoet te komen. Hun leven wordt immers – geheel buiten hun schuld –

overhoop gehaald door een fout van iemand anders. Vergoeding van affectieschade kan jouw leed niet wegnemen, maar het kan wel helpen bij de verwerking ervan doordat de samenleving als het ware jouw verdriet erkent en genoegdoening biedt.

Wie kunnen affectieschade claimen?

  • Nabestaanden en naasten van overledenen of slachtoffers van ernstig letsel
  • Stiefouders en stiefkinderen van overledenen of slachtoffers van ernstig letsel

 

Hoe hoog zijn de schadebedragen?

Het is ingewikkeld om per geval te bepalen hoeveel geestelijke schade iemand lijdt. Hoe kun je dat nou in een geldbedrag uitdrukken? Daarom heeft de wetgever een bandbreedte vastgelegd: de vergoedbare schade bedraagt minimaal € 12.500,- en maximaal € 20.000,-.

 

Hoe kan je affectieschade claimen?

Als er een strafrechtelijk proces tegen de dader loopt, kun je – samen met je advocaat – een verzoek tot schadevergoeding indienen bj de strafrechter. Is dat geen optie? Dan kan je ook een afzonderlijke civielrechtelijke procedure starten.

 

Wil jij affectieschade claimen? Neem dan vrijblijvend contact op. Als slachtofferadvocaat sta ik je graag bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *